Ekovalaistusta kotiin
Ekokodin valaistusratkaisut riippuvat tilojen määrästä, laadusta ja käyttötarkoituksesta. 2000-luvulle asti käytettiin hehku- ja loisteputkilamppuja. Ennen sähkön yleistymistä käytettiin sisätiloissa kynttilöitä, öljy- ja kaasulamppuja. Luonnonvalo oli osana valaistusta päiväsaikaan ja pilvettömällä kuutamolla. Mikäpä olisi hienompi luonnonvalon lähde kuin talo, jossa on paljon ikkunoita kauniin luonnon keskellä. Ekokodissa kaiken tulisi olla kierrätettävää. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Ennen hehkulampuista ja loisteputkilampuista tuli ongelmajätettä, jota ei saanut laittaa tavallisten roskien joukkoon.
Kodin julkisten tilojen valaistus
2000-luvun jälkeen kiellettiin hehkulamput, koska ne olivat energiasyöppöjä ja moni tulipalo johtui rikki menneistä lampuista, jotka olivat liian tehokkaita. Loisteputkilamppujen ohella alettiin käyttää pienoisloistelamppuja ja nekin ovat syrjäyttäneet monikäyttöiset LED-lamput. Kauppalehdessä on artikkeli, että nyt on keksitty 130-vuotisen lamppuhistorian viimeisin uutuus: oman energiansa uusiokäyttävä hehkulamppu ja uudenlainen hehkulamppu syrjäyttäisi jopa pienoisloistelamput ja ledit, artikkelissa hehkutetaan.
Kodin yksityistilojen valaistus
Nykyisin on alettu kiinnittää huomiota lasten, nuorten ja aikuisten ekologisiin valintoihin. Eri asiantuntijatahoilta annetaan suosituksia kestäviin valintoihin ja ympäristövastuullisuuteen. Omissa valinnoissaan esim. valaistuksen suhteen, myös vähävaraiset voivat valita energiankulutusta vähentäviä valaisimia kotiinsa.
Suurin osa nuorista ja aikuisista ovat vastuullisia sähkön kuluttajia. Tämä johtuu siitä, että uusimmissa asunnoissa voi kuluttaja itse seurata sähkömittarin lukemia huoneistokohtaisesti. Mittari sijaitsee esim. kodinhoitohuoneessa, ja sähkön kulutusmittarista voi ilmoittaa kulutuslukemat sähkölaskutusta varten. Nykyisin voi sähkösopimuksia kilpailuttaa ja valita ekologisen sähkösopimuksen. Trendikäs nykysuomalainen laittaa kotiinsa monenlaista valaistusta, mm. kylmiä ja valkoisia valoja, lamppuja, joissa on himmennin ja LED-nauhoja koristamaan esim. lasten- tai nuorison huonetta. Jopa saunoihin voidaan saada tunnelmaa LED-valoilla.
Median vaikutus kodin valaistusvalintoihin
Media on avainasemassa vaikuttamassa yksilön valaistusvalintoihin kodissaan. Kun ihminen saa riittävästi valistusta televisiosta ja yleisradiosta sekä lehdistön kautta, puhumattakaan Internetistä, kuluttaja valitsee kuin itsestään sopivia valaisimia kotiinsa. Media pitää huolen tavallaan kansalaisistaan, että neuvoo jopa valitsemaan makuuhuoneen valaistuksen sopivaksi. On olemassa erilaisia suosituksia valaisimien tehosta käyttötarkoituksen ja vuorokaudenajan mukaan. Riittävä valaistus päivällä ja työaikana ovat tärkeitä työtehon ja terveyden kannalta. Alle viiden luksin teho on hyvä yövalona, jotta masennusoireet tulisivat ehkäistyksi ja näinkin voidaan säästää yhteiskunnan terveydenhoitomenoja.