Valaistusratkaisuja lapsille ja nuorille

Yleistä lasten- ja nuortenhuoneen valaistuksesta

Lapsen kehityksen vaihe vaikuttaa valaistusvalintaan lapsen huoneessa. Lapsella on eri ikäkausia kuten 1) imeväisikä, 2) taaperoikä, 3) leikki-ikä, 4) alakouluikä, 5) yläkouluikä ja 6) nuori aikuisikä. Lapset ovat nykyisin huoltajiensa hoidossa 0-18 vuoden ajan, jopa pidempään. Lastenhuoneen kokoa, sisustusta ja valaistusta on vaihdettava tänä aikana moneen kertaan.

Imeväis- ja taaperoikäisen huoneen valaistus

Pienten lasten huoneen valaistus tulee olla portaattomasti säädeltävissä. Katossa voi olla esim. pienoisloiste- tai ledilamppuja ja lampunvarjostimen tulee olla lastenhuoneeseen sopiva ja mielenkiintoa herättävä. Myös erilaiset pyörivät ledimobiilit herättävät lapsen mielenkiintoa. Yövalo pinnasängyn vieressä tulisi olla alle 5 W teholtaan ja automaattisesti syttyvä tai sammuva luonnonvalon tai muun valon määrän mukaan. Tällöin lapsi ei pelkää, vaikka on yö. Pienten lasten lelukaapin luona voi olla seinään korkealle kiinnitetty huomiovalo, jossa on esim. jokin sarjakuva- tai eläinhahmo, josta lapsi pitää. Lastenpöydän yläpuolella voi olla turvallisella korkeudella kohdevalaisin, jotta lapsi näkee touhuta palikoilla ja muilla leluilla.

Leikki-ikäisen huoneen valaistus

Leikki-ikäinen tarvitsee jo isomman lastensängyn matalammilla kaiteilla ja siihen jo yöpöydän, jossa on yölamppu ja tilaa unilelulle. Luonnonvalon tulee olla runsasta ilman liiallista häikäisyä. Katossa voi olla ledilamppu, askartelupöydällä kohdevalaisin ja lapsella voi olla kannettava valaisin esim. vessassa käyntiä varten.

Kouluikäisen huoneen valot

Kouluikäinen tarvitsee luonnonvaloa ja yöaikaan tehokkaita lamppuja, jotka auttavat keskittymään läksyjen tekoon. Koulupöydän päällä on sopiva pöytälamppu, katossa kattovalaisin, esim. platifondi tai riippuvalaisin, yövalo voi olla tarvittaessa tai 3D-seinävalaisin ja taskulamppu tutkimusretkiä varten. Huoneessa voi olla myös koristeledejä riippuen lapsen kiinnostuksen kohteista. Yläkouluikäiset ovat jo murrosiässä, siksi entiset valaisimet saattavat vaihtua uusiin idoleiden ja kavereiden mieltymysten mukaisiksi.

Nuoren aikuisen huoneen valaistus

Nuori aikuinen tarvitsee kunnollisen valaistuksen huoneeseensa. Kalusteet vaihtuvat lähes aikuismaisiksi, samoin lampunvarjostimet ja valaistusratkaisut. Vanhempien on oltava kärsivällisiä, koska nuorella on meneillään myöhäinen murrosikä. Huone voi muistuttaa diskoa ledeineen. Laavalamppu voi näyttää erikoiselta. Äänentoistolaitteiden ledit lisäävät tunnelmaa. Katossa voi olla pyörivä ledilamppu, kirjoituspöydällä pöytälamppu tai lattialamppu, seinillä voi olla valokuitulamppuja ja led-asetelmia tehostamaan idoleiden tai kiinnostuksen aiheiden kuvia. Vanhempien ei tule hermostua, sillä tämä on normaalia kehitysvaihetta.