Olohuoneen valaistus

Kuten valaistuksessa yleensäkin, myös olohuoneen valaistusta suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita. Oikeanlainen valo auttaa tuomaan esiin olohuoneesi kauneuden – se korostaa olohuonetta, siis sitä tilaa, jossa todennäköisesti vietät suuren osan ajastasi. Hyvä valaistus auttaa myös kodikkaan tunnelman luomisessa. Kehno ja liian vähäinen valaistus puolestaan voi saada tilan tuntumaan epämiellyttävältä. Ohessa muutamia vinkkejä valaistuksen suunnitteluun, oikeanlaisen valaisimen valintaan ja siihen, kuinka saat tuotua riittävän valaistuksen olohuoneeseesi ekologisuutta unohtamatta.

Hyvä suunnittelu

Aloita arvioimalla, millaisia valaisimia oikeasti tarvitset ja kuinka paljon luonnonvaloa olohuoneeseesi pääsee eri vuorokauden aikoina. Näin saat luotua hyvän käsityksen siitä, minkä verran tarvitset sähkövalaistusta. Huoneen koko määrittää paljon sitä, minkä tyyppisiä valonlähteitä tilaan voi tuoda ja kuinka paljon valoja kannattaa käyttää. Suuremmissa tiloissa voidaan muiden valaisimien ohella käyttää upotettavia valaisimia tai kiskovalaisimia, jotka levittävät valon tasaisesti laajalle alueelle. Pienemmissä tiloissa spottivalot ja pöytävalaisimet voivat toimia hyvin, sillä ne auttavat luomaan kodikkaan tunnelman viemättä liikaa tilaa. Ethereum kurssin ennusteet ja arviot on hyvä tarkistaa silloin, kun haluat kasvattaa pääomaasi vaikkapa uusien valaisimien hankintaa varten.

Valaisimien valinta

Kun valitset valaisimia, huomioi jälleen huoneen koko, mittakaava sekä muu sisustus: kirkkaat värit heijastavat enemmän valoa kuin tummat värit ja sileät pinnat kimaltelevat enemmän kuin karheat pinnat. Hyödynnä erikokoisia valaisimia ja valon sävyjä: kirkas kattovalaisin toimii hyvin päiväsaikaan ja tarjoaa esimerkiksi hyvän siivousvalon. Iltojen viihtyisä ja lämmin tunnelma syntyy lämpimästä valosta. Huomioi myös varjostimien materiaali – päästääkö varjostin riittävästi valoa läpi?

Harkitse myös himmennettäviä valaisimia, sillä niiden avulla voit helposti säätää valon kirkkaustasoa haluamasi tunnelman mukaan. Etsi täydentäviä tapoja kerrostaa valoa huoneen eri pinnoille niiden käyttötarkoituksen mukaan: lukutuoli voi hyötyä siitä, että siihen kohdistuu hyvä valo, kun taas taideteosta voidaan korostaa spottivaloilla. Hyödynnä rohkeasti erilaisia valaisinmalleja, kuten seinävalaisimia, pöytävalaisimia ja lattiavalaisimia. Ja tärkein: valitse kotiisi aina sellaisia valaisimia, joista itse pidät.

Ympäristöystävällisyys

Pohdi myös, miten voit sisällyttää ympäristöystävällisen valaistuksen osaksi olohuonettasi. Luonnonvalo on aina energia- ja kustannustehokkain tapa valaista tila. Kiinnitä siis katse kattoikkunoihin tai muihin suuriin ikkunoihin, siirrä verhot päivisin syrjään ja kutsu luonnonvalo sisään. Valitse valaisimiin led-polttimoita sekä aurinkoenergialla toimivia polttimoita ja hyödynnä lisäksi paristokäyttöisiä valaisimia energiakustannusten vähentämiseksi.