Säästä energiaa valaistuksessa

Ilmaston lämpenemisen ja sähkön hinnan kallistumisen myötä on tärkeämpää kuin koskaan vähentää energiankäyttöä ja valita ekologisia valaistustuotteita. Me kaikki haluamme tietenkin säästää energiaa, mutta miten voimme valaistuksen suhteen tämän tehdä? Se on helpompaa, kuin voisi ajatella!

Sammuta valot, kun niitä ei tarvita

Ilmeisin tapa säästää energiaa valaistuksessa on sammuttaa valot, kun et tarvitse niitä. Tämä on erityisen tärkeää ulkovalaisimille, joita tulisi käyttää vain tarvittaessa. Ajastinten ja liiketunnistinten käyttö on mahdollista sekä sisä- että ulkovalojen kanssa ja mahdollistaa vaivattoman energian säästämisen. Se myös poistaa yleisen ongelman, jossa valot vain yksinkertaisesti unohtuvat päälle esimerkiksi huoneesta poistumisen jälkeen.

Valitse ekologiset valaistustuotteet

Toinen tapa säästää energiaa valaistuksessa on valita tehokkaampia, ekologisempia valaistustuotteita. LED-valot ovat yhä suositumpia, koska ne kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput, mutta tarjoavat silti runsaasti kirkasta valoa. Voit myös etsiä aurinkovoimalla tai muilla uusiutuvilla energianlähteillä toimivia valaisimia.

Brite-kasinot eivät nimen antamasta vihjeestä huolimatta liity valaistukseen millään lailla, mutta voivat silti tuoda valoa arkeen ja jopa taloudellista hyötyä onnekkaille. Jos valaisinkassasta uupuu vielä euroja, tarkista nämä pelipaikat.

Ota kaikki irti luonnonvalosta

Jos mahdollista, yritä hyödyntää luonnonvaloa mahdollisimman paljon sen sijaan, että luottaisit vain keinotekoisiin valonlähteisiin. Avaa päiväsaikaan verhot ja kaihtimet, jotta auringonvalo voi täyttää kotisi luonnollisella valaistuksella. Tämä voi auttaa vähentämään riippuvuuttasi sähkövalaistuksesta ja antaa sinulle myös mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta sisätiloissa! Harkitse myös huonekalujen ja sisustuksen uudelleenjärjestelyä niin, että luonnonvalo pääsee kodin tai toimistotilan jokaiseen nurkkaan.

Käytä kynttilöitä

Kynttilät ovat toinen loistava tapa vähentää energiankulutusta valaistuksessa, koska ne eivät vaadi sähköä lainkaan! Saatavilla on monia erilaisia kynttilöitä, jotka vaihtelevat tuoksukynttilöistä soijakynttilöihin. Soijakynttilät tuottavat vain vähän nokea ja tuoksua sytytettynä. Muista aina olla varovainen polttaessasi kynttilöitä – ne voivat olla vaarallisia, jos ne jätetään ilman valvontaa tai sijoitetaan liian lähelle helposti syttyviä materiaaleja, kuten verhoja tai paperituotteita.

Sähköä on helppo säästää valaistuksessa

Energian säästämisen ei tarvitse olla vaikeaa. Vain muutamalla pienellä muutoksella, kuten luonnollisten valonlähteiden hyödyntämisellä ja valojen tarpeettoman käytön lopettamisella voit helposti vähentää sähkönkulutustasi mukavuudesta tinkimättä. Aloita siis energian säästäminen jo tänään – sekä luonto että lompakkosi kiittävät sinua!