Valonlähdetyyppejä

Luonnollisen valon ja energian lähteitä

Luonnollinen valo on edullista ja ympäristöystävällistä. Ikkunoita voi sijoitella ekotalossa seiniin ja kattoon. Joskus luonnonvalo saattaa olla liian voimakas ja siksi tarvitaan kaihtimia, jotta valon määrää voi säädellä. Tummennetulla lasilla voidaan estää liiallisen auringonvalon pääsyä sisään, vaikka ulos voi nähdä hyvin. Luonnollista valoa saadaan myös kynttilöistä ja takkatulesta. Luonnollisen näköistä valoa saadaan myös öljy- ja kaasulampuista. Jotkut eliöt voivat tuottaa valoa, kuten puutarhassa näkyvä tulikärpänen tai kiiltomato. Näissä kaikissa valonlähteinä ovat luonnosta saadut raaka-aineet. Sähkökin voi olla luonnollista, jos sitä tuotetaan aurinkopaneelien tai tuulivoiman avulla. Jopa vesivoimakin on luonnollista ja siitä saadaan sähköä. Sitä sanotaan vihreäksi energiaksi. Ydinvoiman sähkö ei ole luonnollista energiaa ja sen ympäristövaikutukset ovat hyvin pitkäaikaisia. Näihin valonlähteisiin voidaan yhdistää digitaalitekniikkaa, jolla voidaan mitata ja säädellä tarkasti valaistuksen käyttöä myös kodeissa.

Hehkulamppu ja halogeenivalaisin

Monenlaisia valaisimia tarvitaan ekotalossa, mm. hehkulamppuja, jotka nykyisin on korvattu uusilla energiansäästölampuilla. Myös halogeenivalaisimien käyttöä on rajoitettu Euroopan Unionin alueella. Hehku- ja halogeenilamppuja käytettiin yleisesti 2000-luvun alkuun saakka. Hehkulampun hyötynä on sen edullisuus valmistaa, samoin nopea syttyvyys, haittana oli tulipaloriski ja korkea energiankulutus. Hehkulamppuja oli saatavilla 30 W – 100 W voimakkuuksilla. Hehkulampusta vapautuu kellertävää valoa sekä lämpösäteilyä.

Monimetallilampun käyttökohteita kodissa

Monimetallilamppua voidaan käyttää esim. akvaarion valaistuksessa, kukkien kasvatuksessa ja pihan kasvihuoneessa. Lamppujen mennessä rikki uudenaikaiset keraamiset purkausputket muuttuvat mustiksi.

Pienoisloistelamppu hehkulampun tilalle

EU:n rajoitusten vuoksi hehkulamppuja ei enää valmisteta eikä myydä, sen sijaan kuluttaja voi hankkia kotiinsa energiansäästölamppuja eli pienoisloistelamppuja. Ne ovat kierrekannallisia lamppuja joissa on loisteputken toimintaperiaate. Energiansäästölampun käyttöikä on noin 10000 tuntia. Sen tarkoituksena on myös vähentää maailman hiilidioksidipäästöjä. Huonona puolena niissä on elohopea, joka on ympäristölle vaarallista. Jos lamppu menee rikki, on se laitettava ongelmajätteiden joukkoon.

LED-valaisimet

LED on hohtodiodi, joka on puolijohdekomponentti. Siitä tulee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirtaa. Ledi päästää yhteen suuntaan virtaa läpi. Ledien käyttöikä vaihtelee 10000 tunnista 100000 tuntiin. Niitä on saatavilla eri voimakkuuksilla ja väreissä. Esimerkiksi makuuhuoneeseen ei suositella yli 5 luksin valaistusta, jotta nukkujan uni olisi terveellistä.