Valaisimia lapsille

Lastenhuone tarvitsee erityisen valaistuksen, joka ei rasita lasten silmiä ja kuitenkin antaa riittävästi valoa.

Kattovalaistus lastenhuoneessa

Yleislamppuina käyvät kattovalaisimet. Päiväsaikaan ikkunoista tulee luonnonvaloa, mutta pilvisillä säillä, iltaisin tai pimeinä vuodenaikoina lisävalaistus on tarpeen. Lastenhuoneiden kattovalaistuksena kotona sopii kirkas kattovalaisin LED-valolla. Kattovalaisimen tehon tulee olla 220 V – 240 V. Lamppujen wattimäärän tulee olla vähintään 5 W ja niitä voi kiinnittää useita. LED-valaisimet ovat parhaita. Lampun voi peittää suojuksella tai platifondilla, joka läpäisee valoa. Se voi olla lapsille koristeltu.

Roikkuva valaisin lastenhuoneessa

Kattolampun sijaan voidaan laittaa roikkuva lamppu. Se on kirkas valaisin, joka kiinnitetään johdon päähän joko kiertämällä tai painamalla. Se ei ole LED-lamppu. Lampunvarjostimet voivat olla lasten mieltymysten mukaan. Nykyisin on saatavilla monenlaista lampunvarjostinta lapsille. Lamppu toimii yleensä 220 V – 240 V välillä ja siinä on 23 W. On tärkeää, että ammattimies kiinnittää lampun oikein, eikä lapsi pääse roikkumaan lampussa. Jos lamppu rikkoontuu, tulisi välittömästi aikuisen poistaa rikkinäinen lamppu ja laittaa uusi tilalle.

Lastenhuoneen pöytälamppu

Lastenhuoneen työpöydällä tulee olla sellainen pöytälamppu, joka ei herkästi kaadu ja jonka lapsi voi helposti sulkea painamalla nappia. Pöytälamput ovat yleensä LED-lampuilla varustettuja. Nykyisin on saatavilla jopa kosketuksesta sammuvia pöytälamppuja. Pöytälampun teho on noin 100 V – 240 V ja lamppu on noin 3 W. Lamppu on helppo vaihtaa käyttöiän loppuessa. Lamput eivät yleensä ole vesitiiviitä.

Lasten kannettava lamppu

Monet lapset pelkäävät pimeää, joten silloin on hyvä lapsen pitää kannettavaa valaisinta, joka on hauska. Näin nukkumaan meno, ulkona käynti illalla tai kellarissa seikkailu tai sähköttömän kesämökin pedissä ei enää pelota. LED-lamppu on ladattavissa omalta latausasemalta. Sen teho on 220 V – 240 V ja 50-60 Hz.

Yövalo lastenhuoneessa

LED-yövalo on sellainen, että se tunnistaa valon lisääntymisen, jolloin se asteittain sammuu ja syttyy jälleen, kun ilta hämärtyy. Sen teho on 3 V ja lampussa on 0,06 W. Erilaisia lampun suojuksia on saatavilla. Lamppu voi olla pistorasiaan työnnettävä tai pattereilla toimivat. Niistä lähtevä valkoinen valo on Kelvineiltään (K) alhainen, ja se koetaan lämpimänä valona. Lapset voivat käyttää taskulamppuja, jotka ovat varustettuja pattereilla.