Oikea valaistusvalinta kodissa

Kodin asukkaat ja rakentajat valitsevat yhteistyössä kodin valaistuslähteet. Ekokodissa valaistuksen tulisi olla ympäristöystävällistä ja taloudellista. Valintojen tulee olla kestävän kehityksen mukaisia ja energiaa säästäviä. Valolähteen teho (watti) tulee valita tilan käyttötarkoituksen mukaan. Lampun lumen (lm) tarkoittaa lampun valontuottoa.

Tilan käyttötarkoitus ratkaisee valaistusvalinnan

Kodissa jokainen tila palvelee jotakin tarkoitusta. Kodin tiloja ovat mm.:

  • etupiha

Etupihassa sijaitsee yleensä postilaatikko, sisääntuloväylä, mahdollinen istutusalue ja leikkitiloja sekä jätteiden keruupiste. Tila on tavallaan julkinen tila, koska muut ihmiset voivat nähdä sen. Siksi valaistusvalintana voi olla itsestään tai ajastimella säädellyt halogeenilamput. Myös voi olla sellaisia LED-lamppuja, jotka itsestään himmenevät ja sammuvat, kun luonnonvalo tulee riittäväksi päivällä.

  • takapiha

Takapiha kodissa on yksityinen tila, joka yleensä on katseilta piilossa esim. istutuksin tai aitauksin. Siellä ei tarvita voimakkaita halogeenilamppuja, mutta liiketunnistimella toimivat valot ovat käytännöllisiä, samoin kuin lamput, jotka himmenevät tai sammuvat luonnonvalon lisääntyessä. LED-lamput ovat suositeltavia pitkän käyttöikänsä ja ympäristöystävällisyytensä takia.

  • autotalli

Autotalli tarvitsee riittävän valaistuksen esim. auton renkaiden huoltoa ja öljynvaihtoja varten. Autotallissa voi olla loistelamppuja niiden taloudellisuuden ja hyvän valaistustehon takia.

  • veranta

Veranta on kodin julkinen tila, jossa voidaan oleskella vapaa-aikoina tai vastaanottaa vieraita. Siksi valaistuksen tulee olla riittävää. Yleensä LED-valaistus on riittävää.

  • tuulikaappi

Tuulikaapissa on hyvä olla nopeasti syttyvä LED-valo, joka sammuu automaattisesti, kun tilasta jatketaan eteiseen.

  • eteinen

Eteisessä on hyvä olla nopeasti syttyvät valot päällysvaatteiden ja kenkien riisumista varten. Eteispöydän yläpuolella on yleensä peili ja nopeasti syttyvä valo, jotta sisääntulija voi kohentaa asuaan ja kampaustaan sekä käydä eteisessä sijaitsevassa vessassa tai käsiään pesemässä. LED-valot sopivat hyvin tähän tilaan, ja vessaan pienoisloistelamput tai loistelamppu.

  • keittiö

Keittiöön valitaan yleensä voimakas lamppu valoteholtaan, jotta ruuanlaitto sujuu turvallisesti. Loiste- ja pienoisloistelamput ovat käytännöllisiä, tosin niiden särkymistä tulee välttää niiden sisältämän elohopean takia.

  • olohuone

Olohuoneen lamppuihin voi valita säädettäviä LED-valoja, jotka sopivat kattovalaisimiin, kohdevaloihin ja esim. ikkunalaudan kukkien valaistukseen. Vanhempien makuu- ja lastenhuoneet tarvitsevat yksilölliset valaistusratkaisut. Yleensä himmennettävät LED-valot ovat suositeltavia, sekä koristeelliset kuituvalaisimet.

  • huoltotilat

Kodinhoitohuone, pesutilat ja sauna vaativat yleensä loisteputkivalaisimia, tosin saunassa voi käyttää myös LED-valoja. Näissä tiloissa tarvitaan hyvää valaistusta!