Kodin ekovalaistus

Ekokodin valaistus pyritään saamaan mahdollisimman luonnolliseksi. Luonnonvaloa täydentämään hankitaan kodin asuinhuoneisiin ja muihin tiloihin sopivat valaisimet, jotka ovat ympäristöystävällisiä, taloudellisia ja vihreän sähkön avulla toimivia. Valaisimien suojukset voivat olla valmistettuja paloturvallisista kierrätysmateriaaleista, lasista, posliinista, kristalleista, muovista tai kovetetuista käsitöistä. Sähköturvallisuudesta ei tingitä.

Keittiön valaistus

Keittiön yleislampuiksi sopivat kattovalaisimet. Ikkunoista tulevan luonnonvalon lisäksi keittiössä tarvitaan lieden sekä ruuanvalmistustasojen yhteyteen kohdevalaisimia. Ruokapöydän yläpuolelle sopii jokin roikkuva valaisin. Kattovalaisimen teho on noin 220 V – 240 V. Lamppuja, jotka minimissään ovat 5 W, voidaan kiinnittää monta kattolamppuun. LED-valaisimet ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Myös loisteputket soveltuvat keittiön valaistukseen. Lamppu suojataan soveltuvalla kuvulla tai varjostimella.

Olohuoneen valaisimet

Olohuoneeseen sijoitetaan kirkas valaisin, joka kiinnitetään sähköjohdon päähän joko kiertämällä tai painamalla. Lampunvarjostin valitaan muun kalustuksen täydentäjäksi. Lampun teho on 220 V – 240 V välillä, ja siinä on 23 W. Olohuoneessa voi olla myös kattovalaisin. Ammattimies kiinnittää lampun tarvittaessa pientä korvausta vastaan. Lampun rikkoutuessa se tulisi välittömästi poistaa ja laittaa uusi lamppu tilalle. Lattiavalaisimia sekä kohdevalaisimia voi sijoittaa nojatuolin tai työpöydän luokse. LED-valoilla valaistus onnistuu varmasti.

Aikuisten ja lasten makuuhuoneiden valaistus

Makuuhuoneen katossa voi olla kattovalaisin, joka on säädettävissä. Aikuisten makuuhuoneessa kampaus- tai sivupöydällä voi olla pöytälamppu, joka luo tunnelmaa, ja jonka voi helposti sytyttää ja sammuttaa. Pöytälamput ovat yleensä LED-lampuilla varustettuja, ja ne on helppo sammuttaa. Pöytälampun teho on 100 V – 240 V ja lamppu on noin 3 W. Lamppu on helppo vaihtaa käyttöiän loputtua. Koristeellisilla kuituvaloilla tai yöpöytävalaisimilla voi myös luoda vaihtelevaa tunnelmaa.

Lasten makuuhuoneessa valaistus valitaan lapsen iän ja käyttötarkoituksen mukaisesti. Myös leikkialueen on oltava riittävän hyvin valaistu. Vierashuoneessa, kuten myös olo- ja makuuhuoneissa tulee olla riittävän monipuolinen valaistus. On myös tärkeää, että valaistusratkaisut ja itse valaisimet ovat turvallisia.

Sosiaalitilojen, kodinhoitohuoneen ja ulkotilojen valaistus

Sosiaalitiloissa helpointa on laittaa katto- ja kohdevalaisimia esim. eteiseen, käytäville, naulakkoon, vessoihin, suihku- ja löylyhuoneeseen sekä kodinhoitohuoneeseen. Autotallissa on hyvä olla halogeenilamppu sekä kohdevalaisimia. Varastossa on yleisvalaisimina kattolamppuja.