Erilaisia valonlähteitä
Kodin valot ennen ja nyt
Kodissa tarvitaan monenlaisia valonlähteitä. Ennen sähkön keksimistä käytettiin valonlähteinä Skandinaviassa jopa poltettavaa pärettä, sitten kynttilöitä, öljy- ja kaasulamppuja sekä luonnonvaloa päivisin. Päreen polttamisessa entisaikaan oli huonona puolena sen tuottama savu, noki ja tulipaloriski, kun tuhkaa putosi savupirtin oljille. Siitä on jäänyt sanonta “polttaa päreensä”, vielä nykyäänkin, eli suuttumus, kun valo sammuu.
Samoin sanonta “älä polta kynttilää molemmista päistä” tarkoittaa nykyisin mielenterveyden horjumista esim. ilkivallan takia. Kodissa voi ottaa laajan kotivakuutuksen korvaamaan mahdollinen ilkivalta. Jouluisin kuusen- ja pöytäkynttilät sekä kesäisin jätkänkynttilät voivat olla riskejä, jos ne jätetään valvomatta.
Muistan vielä 1970-luvun lopulla kyläläisen, joka lähti yöksi tuulastamaan, eli kalastamaan aatran avulla lammesta isoa kalaa, esim. nukkuvaa haukea. Kotona tuulastaja valmisteli huolella kaasulampun ja soutukaveri piti hiljaisella lammella veneessä lamppua hänen lähellään, jotta hän näkisi nukkuvan kalan. Sitten hän iski aatralla: ja iso hauenvonkale oli pyydystetty!
Entisajan savusaunassa käytettiin usein valonlähteenä öljylamppua. Se oli kätevä kuljettaa mukana pimeällä kotipolulla saunaan ja takaisin kotiin. Öljylamppua piti säätää oikein, jotta se ei savuta. Tänä päivänä öljylamppuja käytetään lähinnä sisustustuotteena: esim. olohuoneessa . Enää ei tarvita edes kotipihan savusaunaan öljylamppua, koska sinne voi viedä kannettavan valaisimen, joka toimii pattereilla tai ladattavalla akulla ledeillä.
Luonnonvalo valonlähteenä on hyvä, mutta tällöin on tarkkailtava sääennusteita, jos aikoo pitää kodin pihalla esim. puutarhajuhlia. Pilvisellä säällä ja sateella puutarhajuhlat tai muut kekkerit voivat mennä pilalle.
Nykyajan valaisimia
Yleensä käytetään nykyisin illan pimetessä sähköllä tai pattereilla toimivia valaisimia. Sähköä valaisimiin saadaan yleensä verkkovirrasta suoraan. On loisteputkia, pienoisloistelamppuja, halogeenivalaisimia ja ledilamppuja jokaiseen tarpeeseen. Tehokas ledipöytälamppu palvelee vaikka kotitoimistossa, jossa etätyöntekijä tekee työtään esim.
Office 365 avulla. Monien ihmisten työ on siirtynyt koteihin ja ihmisten vapaa-aika on lisääntynyt.
Kodin varastotiloista tai autotallista löytyy yleensä auto, moottoripyörä tai mopo. Harva tietää, että nopea sähköpyörä pitää rekisteröidä, sillä pitää olla liikennevakuutus ja ajokortin tulee olla kunnossa. Ennen polkupyöriä poljettiin lihas- tai käsivoimien avulla ja sen valolamppu sai energiansa dynamon avulla.
Kuitenkin on keksitty uusia valonlähteitä, kuten
painovoiman: perusteella toimiva valaisin .